Helyreigazító kérelem a MaNcs-ban megjelent Sisso-interjúmhoz

A MaNcs 1998. november 19-én közölte Szilágyi Szilvia Sisso velem készült első és utolsó interjúját... Ez köszönőviszonyban sem volt mindazzal, amit Sissonak elmondtam. A helyreigazítást a lap mégsem közölte.
Tisztelt MaNcs!

A lapjuk mai számában megjelent velem készített interjúval kapcsolatban az alábbi helyreigazítás közlését kérem:

A velem készített interjú számos meglepetést tartogatott számomra. Újdonságként hatott az újságíró 11 kérdése közül az 1., 8. és a 11. A nagyobbik baj az, ha a válaszaimról is az újságból értesülök először. Az pedig különösen fölháborít, hogy az általam különböző kérdésekre mondottakat több esetben egyetlen értelmetlen mondattá vagdosta össze a riporter. Így még olyan szöveget is sikerült a számba adnia, amitől egyenesen undorodom, és ha más mondaná, akkor is tiltakoznék ellene. Ha mondjuk hallottam volna azt a kérdést, hogy "Sokszor bántóan fogalmaznak például a heteroszexualitással kapcsolatban", akkor ezt kerek-perec visszautasítottam volna. Ellenben a megjelent interjú szerint én ezt a felvetést kedélyesen megmagyarázom. Sajnálom, ha a riporter nem képes az elhangzottakat értelmük szerint szelektálni, de ha így van, akkor inkább gépelje le az egészet szószerint a magnóról.

Számtalan helyen van olyan érzésem, mintha nem mondtam volna a megjelenteket, de mivel nem készítettem felvételt én is a beszélgetésről, csak a 32 legdurvább hibát veszem alább sorra a cikk sorrendjében, a kérdésekbe foglalt tévedések nélkül.

CÍM ÉS KOPF

1. "Juhász Géza, a Habeas Corpus Munkacsoport alapítója"
A HCM-et tízen alapítottuk, de ezt a megjelölést elutasítottam volna, ha megkérdeznek.
2. "Két hete az Alkotmánybírósághoz fordult ... a II-III. ker. bíróság"
Szeptember 18-án, azaz két hónapja.
3. "pedofilügy"
Nem az, mert nem serdületlen gyermekek szerepeltek benne.
4. "talányos testület"
taláros
5. "a Habeas Corpus részéről interjúalanyunk már 1996-ban Btk-módosító javaslattal élt"
nem a részéről, mert akkor még nem volt HCM
6. másrészt nem módosító javaslattal, hanem alkotmányellenesség megállapítására irányuló kérelemmel

VÁLASZAIMBAN

7. "törvénymódosító javaslatom" Ilyet nem írtam, l. fent.
8. Következésképp nem is "tartalmazhatott cikkelyeket"
9. "1993 óta benn volt egy indítvány" az AB-n. Ma is benn van.
10. "A korhatárok nagyon szűkek: ha az elkövető néhány nappal tizennyolc év alatt lett volna, akkor még nem követett volna el bűncselekményt." Ennek semmi értelme. Beszéltem korhatárokról, bűncselekményekről stb, csak épp mást.
11. Azt, hogy a férfiak fiúkkal "közösülést" követtek volna el, nem mondtam.
12. "Itt van például a "fajtalankodás" kifejezés, amely a nem közösüléssel járó, súlyosan szeméremsértő és a nemi vágy kielégítésére szolgáló esetekre alkalmazható." Értelmetlen mondat, de nem is ezt mondtam.
13. "Van olyan bíró, aki ilyenkor passzív alanyt tételez, így szűkítve az értelmezést." Értelmetlen mondat, de nem is ezt mondtam.
14. "Érdekes az is, hogy a fajtalanságnak nincs ellentéte." Értelmetlen mondat, de nem is ezt mondtam.
15. "Ez a kifejezés még a polgárok lelkiismereti szabadságát is sérti, mert bármire ráhúzható". Értelmetlen a mondat második fele, úgy emlékszem, mintha a "bármire ráhúzható" kifejezést a riporter használta volna, amit én nem erősítettem meg, a "mert" pedig különösen nélkülözi a logikát.
16. "Annyira kusza, hogy nem lehet értelmezni". Ezt mondtam, de akkor még csak a Btk-ra gondoltam.
17. "Ha valaki heteroszexuális aktusokban akar részt venni, akkor semmi akadálya nincs, ... , még akkor sem, ha ... bizonyos kényszerítésre teszi" Értelmetlen mondat, de nem is ezt mondtam.
18. "Egy tizennégy éves lányt sem lehetne egy férfi nyomásának alárendelni" Értelmetlen mondat, de nem is ezt mondtam.
19. "A monogámiára pedig nem lehet építeni egy modern társadalomban" Értelmetlen mondat, de nem is ezt mondtam.
20. A pedofíliának ... "nem is látom értelmét, mert a pszichiátriai definíciója az ..." Értelmetlen a "mert", de nem is ekkor mondtam. Három különálló mondatból nagyon okos és nagyon hülye dolgokat is össze lehet ollózni.
21. "... addig nem biztos, hogy érett. Ezért tartom nagyon rossznak ... a "megrontás" kifejezést." Értelmetlen az "ezért", de nem is ezeket a mondatokat mondtam.
22. "A Népjóléti Minisztérium például épp most készül megszüntetni az Eszter ambulanciát" Értelmetlen mondat, mert nem az övéké, de nem is ezt mondtam.
23. A hatodik kérdés és a rá (ha elhangzott egyáltalán, nem emlékszem) adott válaszom között bizonyos távolság lehet.
24. "Minden harmincadik kerül nyilvánosságra ... Ennek legfőbb oka az, hogy a felnőtt sértetteknek is csak a tizedrésze jelenti be..." Értelmetlen a mondatok összefűzése, de nem is ezt mondtam.
25. "A férfiak jobban szégyellik; ha például egy férfit férfi erőszakol meg, akkor már nem is tagadhatja le a "buziságot", és akkor már nem is férfi." Értelmetlen mondat, de nem is ezt mondtam.
26. Kérdés: ... Nem a nép követelte a drogokkal szembeni szigorítást sem.
- Akkor úgy mondom, hogy nem akartak vitát.
Értelmetlen a mondat ebben a környezetben, de nem is ezt vagy nem is ekkor mondtam.
27. "Amikor az azonos nemű párok élettársi viszonya volt napirenden, ami szintén megszüntetné a diszkriminációt, és védené az egyén szexuális és szabadságjogait, ..." Értelmetlen mondat, de nem is ezt mondtam.
28. "... az MSZP-t pedig nem befolyásolta, mert átvitték a dolgot, de úgy érezték, hogy nem olyan szerencsés egy évvel a választások előtt már megint előhúzni ezt a buziügyet." Értelmetlen mondat, például összekeveri 1996-ot 1997-tel, a Ptk-t a Btk -val, az elfogadást az elutasítással, de nem is ezt mondtam.
29. Kérdés: "A Habeas Corpus Munkacsoport stílusa eléggé radikális. ... Sokszor bántóan fogalmaznak például a heteroszexualitással kapcsolatban"
Az első mondatot nem követte az utóbbi. A riporter szóbahozta ugyan a Kuszing Gáborral közösen írott "Mi is valójában a heteroszexualitás" című groteszkünket (amit a http://habeascorpus.hu/publ/irasok/miisvalojaban.htm internetcímen olvasott), de azt nem mondta, hogy bántóan fogalmaznánk, és azt se, hogy ezt sokszor tennénk. Ha ezt mondta volna, akkor visszautasítottam volna. Mint ahogy mondott mást, és vissza is utasítottam. Amit a megjelent riport az el nem hangzott kérdésre a számba adott, az pedig ismét több mondatból összetákolt értelmetlenség.
30. "A "vérfertőzés" kifejezést is töröljék el például." A mondat önmagában értelmes, mondhattam is, csak nem akkor, amikor a "vérfertőzés" elnevezésű bűncselekmény teljes eltörlésének indokait fejtegettem, amik szintén zagyvasággá csonkítva jelentek meg.
31. "Értelmetlennek tartjuk a nemi irányultság fogalmát, mert ennek a szexuális fantáziában sincs mindig jelentősége." Értelmetlen a második tagmondat is, de nem ezt mondtam.
32. "Szerintünk nem a partner neme a kulcsfontosságú a szexuális érintkezésben, hanem a szeretete." Értelmetlen mondat, de nem is ezt mondtam.

Budapest 1998. november 19.
jg fotó   (C) copyright Juhász Géza
Minden jogomat fenntartom - Élj te is a fenntartás jogával :)
honlap: http://juhaszgeza.hu