Cici or not cici

Le nem közölt cikk a Soros Alapítvány szavazásra buzdító "leszbikus" plakátjairól, és arról hogy hol is jelöli ki ma a nők helyét a liberális hímsovinizmus a politikában.
Ez a cikk nem jelent meg az írott sajtóban, noha két lapnak is fölajánlottam. Az egyik lap főszerkesztője azzal indokolta a visszautasítást, hogy "most nem akar belerúgni a Sorosba", továbbá, hogy lapja "nem NANE-Labrisz-Háttér szócső". A másik lap nem válaszolt. Lásd még: Juhász Géza: Publikálatlan olvasói levél a MaNcs-nak, 2002. aug. 24.
A reklám a legjobb dolog, amit még ruhában lehet csinálni - indokolta Geszti Péter az ARC és a Soros Alapítvány közös sajtótájékoztatóján, miért vállalta cége a választáson való részvételre buzdító plakátkampány kivitelezését a Soros Alapítvány 57 milliójáért. A társadalom nem szívesen lát romákat, mozgássérülteket, fejtette ki, ezért a posztereken való megjelenítésük a figyelemfelkeltést is szolgálja. Az ölelkező lányokat ábrázoló plakáttal is elégedett az alkotó: szépnek tartja. Ők egyébként modellek - jegyezte meg a művész-üzletember, amivel azt akarta mondani, valójában ők nem leszbikusok. Ezt a feltételezést a lányok is kikérték maguknak.

A sajtótájékoztatón levetítettek egy rövidfilmet a plakátok készítésének kulisszatitkairól. A filmen a modell-lányok pólóban pózolgattak, s folyton elnevették magukat, gondolom bizarrnak találták leszbikus tálalásukat. Nemigen ment nekik, hogy szexisen mosolyogva összenyomják az arcukat. A filmen látszott egy Soros-kurátor is, aki utóbb élménydúsnak nevezte ottlétét. Hogy az alkotó szellemek mikor jöttek rá, hogy még a reklámnál is jobb dolgot fognak kisütni a lányokból, azt nem tudtuk meg, amint az sem derült ki, a lányokat mennyi idő alatt vették rá a félmeztelen összedörgölőzésre, s hogy az feszélyezte-e őket. Erről a szőke modell honlapján sem találtam információkat, ott képeken kívül csak három újságcikk volt, melyből kettő szerint a lány 17 éves, a harmadik szerint 16.

A kilenctagú plakátsorozatban éppen az ölelkező félmeztelen lányok vannak kettőn is. A fürdőruhás sport-sztárt mutató plakát ugyancsak nőről készült. Két másik plakáton van hat férfisztár is - ruhában. Fedetlen testrészek = nők. Hogy ez minő véletlen folytán alakult így, nem tudni.

Azt sem magyarázta meg senki, hogy ha a romáknak és a mozgássérülteknek valódi képviselői kerültek a képekre (még ha a romák falumúzeumi idill-öltözetben is), akkor a leszbikusoknak ez miért nem adatott meg. Hogy miért heteroszexuális férfiak kreálnak heteró modell-lányokból plakát-leszbikusokat, miért hím-fejek leszbikus-elképzelése szerkeszt a fotókon számítógéppel a lányok vállára pillangós és szőröspuncis tetoválásokat. Hogy miért tojnak a hőn tolerált leszbikus kisebbség önértelmezéseire. Hogy a leszbikusokat miért a heteró férfiközönség nyálcsorgatási mércéihez igazítják.

A Soros Alapítvány vezetője a Labrisz-NANE-HCM tiltakozás tudatában kijelentette, az alapítvány azonosul a plakátokkal, majd miután a tiltakozók ott helyben is megszólaltak, ezt arra módosította, hogy "ha ilyen reakciókat vált ki, akkor ez egy hiba". A leszbikusság hímsoviniszta átszexualizálása elleni tiltakozásra Geszti első észrevétele az volt, hogy egy férfi melegszervezet szerinte hiányolja a plakátokról a meleg férfiakat. Ez mellesleg nem igaz, de sebaj, a Magyar Nemzet a kifogások helyett ezt a Geszti-értelmezést közölte.

Egyelőre nem tudni, vajon az alkotók és a szponzor nem kívánják-e visszavonni a plakátot annak tudatában, hogy a valódi leszbikus nők nekiálltak az utcákon átragasztani a modell-lányok mellét A4-es, darabonként 12 forintos papírlapokkal: "Judit vagyok. Leszbikus. Én felöltözve szoktam szavazni menni. És te?" Nem lehetetlen nálunk a plakátvisszavonás, de úgy látszik, ahhoz vitéz Tarlós István FIDESZ-MPP-képviselőjelölt szava kell. Egy meztelen nős plakát a hatalombirtokló férfiak szerint akkor "sérti a női nemet", ha nekik, férfiaknak nem támad széles körben nemi ingerenciájuk a női nem adott képviselőjének látványától. Márpedig ezektől az alig felserdült lányoktól támad.

Az Index.hu portáljának "Lejárató Soros-plakát a választásokról" című topicjában napokig a következőkről folyt a vita:
- "nyaktól lefelé semmi domborulat"
- "ez nyilvánvalóan csak a kényelmetlen testhelyzetből ered :))) Hátha feltűnnek még más pozícióban is"
- "a két szavazati joggal rendelkező leányzóval én viszont szívesen elmennék egy lefüggönyzött kis helyiségbe, az se baj, ha nem D kosaras a melltartójuk..."
- "a leszbikusok megvannak maguk között, azért leszbikusok, hogy semmi szükségük a magadfajta faszista köcsögökre"
- "végre egy üde színfolt az egyre merevedő magyar közéletben"
- "a plakát gagyi és ízléstelen (habár a hölgyek szimpatikusak ;)"
- "igenis van cicijük a nagyon csinos és szimpatikus lányoknak, csak nem tejcsarnok méretű, és amúgy is összenyomódnak (egymástól - nyamm:)"
- "már elnézést, de követelem a CICIS csajokat ide Debrecenbe is... Lajos biztos nincs ellene:))"
- "gáz majd akkor lesz, ha nemcsak leszbikus lányok, hanem meleg férfiak is megjelennek majd a falakon"
- "buzi férfiakat nem mernek megkockáztatni liberális pénzből Magyarországon"
- "ha valakinek ez visszataszító" ... "kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét!:)"
- "lehet, hogy a közélet (is) éppen az ilyen plakátoktól merevedik?!"
- "csodálkozom, hogy egy kibaszott szadis se tud ilyenkor pampogni, hogy a leszbikusság nem kanbuli-pornó, gratulálok SZDSZ-esek, és még van pofátok liberálisnak nevezni magatokat"
- "akinek ez nem tetszik, vigye haza Maris nénit;)"
- "nem lett volna elég, ha kézenfogják egymást a lányok? csak úgy, ruhában. :)"
- "ki a fene vette vóna észre a két bigét, ha csak úgy ruhába, kézenfogva sétálgatnak a Szent Haza virágzó gyöpén?"

A "Sexy leszbik plakáton! Melyikre szavazol?" topicban pedig: "én azt választom amelyik maszop! :)"

A hozzászólások kétharmada reggel kilenc és délután öt között íródott. Olyan hozzászólást nem találtam, amelyből úgy tűnt volna, hogy nő írja. Így vitatkozik a kedves magyar dolgozó (?) férfiértelmiség.

Mindez szót sem érdemelne, ha nem ebben merülne ki a nők helyéről való politikai vita. De ennyi, amiről szó van, bő fél évre visszamenőleg. A parlament emberi jogi bizottságának az MSZP-tagok alkotta nőügyi albizottsága 1999-es megalakulása óta egyszer sem ült össze. A FIDESZ-MPP vezérei rég lehátráltak a nők retorikai szintű megszólítására tett két évvel ezelőtti, alig észrevehető és patriarchális felfogású kísérletükről - csakúgy, mint az MSZP nőpolitikusai, pedig az övéké már elérte a suttogás hangerejét is, tovább tartott, és inkább szocpol ízű volt. A február 23-i Magyar Hírlap egy tudós intézettel karöltve kétoldalas elemzést közölt a szociális és családügyi tárca működéséről, ám abban egy szó sem esik nőtárgyú ügyekről, így a női egyenjogúsággal kapcsolatos nemzetközi egyezményeknek a tárca általi szabotálásáról sem. Az SZDSZ nem beszél a női esélyegyenlőségi törvényjavaslatáról, csend van a 40+ program körül is. Négy választási ígéretük férfi-nő vonatkozásban tökéletesen semleges. A prostitúció körüli jogalkotási botrány nem téma - csak az, hogy Kósa Lajos járt-e a nemlétező türelmi zónában, s ha igen, akkor szociológiai érdeklődése vezette-e oda.

A nőknek csakugyan a cici-punci-szopi fogalomkörben van kijelölve a választási kampánybéli helyük.
Lásd még: Publikálatlan olvasói levél a MaNcs-nak, 2002. aug. 24.
jg fotó   (C) copyright Juhász Géza
Minden jogomat fenntartom - Élj te is a fenntartás jogával :)
honlap: http://juhaszgeza.hu