Buziverők a bíróság előtt

Egy meleg férfi esete, akit a Népligetben megtámadott három, katonai főiskolás hallgató, majd menekülés közben autóját szétverték.
Megjelent a Mások 1998. októberi számában.
Hogy a Népligetben garázdálkodó buziverőkről hallunk, az sajnos nem hír. Megszoktuk már, ha nem is nyugszunk bele. Szeptember 15-én délután azonban büntetőper kezdődött egy ilyesmi ügyben a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A vádirat szerint 1996 decemberének egyik éjszakáján fél tizenkettő körül a három gyanúsított, Pogány Tibor, Daliás Rezső és Picur József, akkor még mindannyian a közeli katonai főiskola hallgatói, megtámadták Dán Győző sértettet, akinek sikerült előlük autójába menekülnie, s amíg sikerült vele elindulnia, támadói autóját püfölték úgy össze, hogy kétszázezer forintot meghaladó kárt okoztak. (Minden név a tudósító fantáziájának szüleménye.) A büntetőeljárás így nem testi sértés, hanem "rongálás vétsége" miatt folyik. Az első tárgyalási napon a vádlottak és a sértett kihallgatása történt meg, de mivel ezek között sok ellentmondás akadt, a bíró a tárgyalást elnapolta, s a következő alkalomra tanúként beidézi majd az eljáró rendőröket.

A bíró a három vádlottat külön-külön hallgatta ki. Mindhármuk úgy emlékezett, hogy csupán azért kószáltak a kivilágítatlan Népligetben, hogy kiszellőztessék a fejüket és beszélgessenek. Amikor Daliás és Picur hátramaradtak pisilni, Pogány Tibor egyedül előrement, majd meggondolta magát, ő is pisilt egyet. Pogány ezután leült egy padra, hogy megvárja társait. Ekkor szállt ki autójából Pogány mögött Dán Győző, aki addig ott körözött. Dán odament Pogányhoz megkérdezte, hány óra van, és néhány további semmitmondó szöveg után Dán fogdosni próbálta Pogányt a nemi szervénél. Pogány eme arcátlan közeledésre úgymond "lemerevedett", ám ekkor előkerült a mindidáig tartó pisilésből Daliás és Picur, akik hangos "mit csinálsz te rohadt buzi" és más hasonló kiáltásokkal siettek barátjuk segítségére, Picur pedig, még nyilván a szitkozódás előtt, úgy meg is lepődött, mintha UFÓ-t látott volna. Míg azonban ók odaértek a padhoz, Dán autójába pattant, gázt adott és egyenesen a tolakodásától elhűlt tisztnövendékek közé hajtott. Ők életüket mentve hanyatt-homlok ugrottak el a száguldó autó elől, Pogányt meg is ütötte a vezetőoldali visszapillantó tükör, Picurt pedig a másik oldali, amitől azok rugósan behajlottak, ahogy azt ilyen esetekre az autógyárban tervezték, szemben a kocsi "látleletével", mely szerint azok alulról érkezett ütéssel le voltak törve. Daliás pedig hirtelen dühében felkapott egy korhadt fadarabot és az autó után hajította, de nem emlékszik már, elérte-e a fa a több mint hatvannal száguldó kocsit. Mindhárman úgy vélik, semmilyen kárt nem okoztak az autóban. A tudósító ehhez képest furcsállja, a bíró azon kérdésére, bűnösnek érzi-e magát, miért felelte Pogány és Daliás még a részletes vallomástétel előtt azt, hogy részben igen, meg hogy "hirtelen elborult az agyunk", és miért hagyták abba egyszeriben mindketten "tanulmányi okokból" a katonai főiskolát. Vannak persze más furcsaságok is. A vádlottak eltérően emlékeznek arra, az autó jobb vagy bal oldala felől volt az egész jelenet, a közéjük hajtás előtt Dán tett-e még egy kört, vagy éles kanyarban startolva közvetlenül tört életükre, és hogy eme gázolási kísérlet hatvannál jóval nagyobb sebességgel történt-e vagy éppen csak a lépésnyinél gyorsabban. Arra sem derült fény, hogy az egyébként valóban daliás Daliás az életmentő félreugrás után miféle fizikai törvények szerint állt fel oly gyorsan, kapott kezébe fát és dobta el, hogy a szerinte legalábbis több mint 60 km/h-val (17 méter másodpercenként) haladó autót a (feltehetően nagy légellenállású) gally úgy megközelíthette, hogy ne tudhassa, megütötte-e. Mellesleg a vádlottak a sértett ama állítását sem vonták kétségbe, hogy az esemény idején jókora hó borította a környéket. Hogyan lehet hóban gallyat találni és kipörgő kerékkel éles kanyart véve gázolni - kérdezhette volna a bíró, akinek ugyanakkor feltűnt, hogy mindegyik vádlott vallomásában vannak részletbeli eltérések saját korábbi rendőrségi kihallgatásához képest.

De lássuk a sértett emlékeit, amelyek a bíró szerint teljesen klappolnak a korábbi jegyzőkönyvekkel: Ő a barátait, ismerőseit kereste a Népligetben egy kis csevegésre. Körbehajtva látta, senki nincs. Pisilnie kellett, kiszállt, a bokrok felé indult. Ekkor szólította meg őt Pogány, aki javasolta, menjenek együtt pisilni. Dán - akinek eközben feltűnt az odébb bóklászó Daliás és Picur - úgy gondolta, elég nagy már, jobban szeret egyedül pisilni, mint látásból sem ismert idegennel, egyebet meg úgyse akar, azt majd inkább otthon, a barátjával; elutasította hát Pogány többszöri javaslatát a közös pisilésre. Pogány nem tágított, így Dán letett a pisilésről, visszaindult, illetve már rohannia kellett támadói elől. Mivel egyikük már elállta a vezetőülés melletti ajtót, a másikon ugrott be, épp csak hogy megúszva valami sprézuhanyt. Át kellett másznia a vezetőülésbe, le kellett szerelnie a többszörös kormányzárat, ezalatt már hárman ütötték-verték kocsiját a sprés flakonokkal, meg még nem látta, mivel, hisz lenn kellett kotorásznia az indításhoz. A pókhálósra összetört első és hátsó szélvédővel nem hazafelé vette útját, hanem a közeli taxisokig, hogy segítséget kérjen. Mit ad Isten, szólt az egyik taxis, épp ott jön egy rendőrségi mikrobusz. A tucatnyi rendőr kipattan és szétszóródik, a három vádlott pedig panaszkodás helyett azt kiáltotta a rendőröknek, hogy megadják magukat.

A bíró megkérdezi a vádlottakat, van-e ehhez mit hozzáfűzniük. Daliás szánja-bánja, bár nem mondja, mit, Pogány és Picur hadnagy részletekben vitatkozva próbálkoznak és hasztalan kérlelik a bírót, legyen vége mihamarabb az eljárásnak, mire az ügyvédjük megjegyzi, az idő múlása enyhítő körülmény. Folytatás jövőre. Nyilván fontos lesz majd a rendőrök vallomása arról, valóban össze voltak-e akkor törve a sértett kocsijának szélvédői.

Azt ugyanis a vádlottak sem állították, hogy Dán eleve az átláthatatlan ablakkal érkezett volna.

Nota bene. A sértett adatai elkülönített kezelését kérte, az egész tárgyaláson csak a neve hangzott el, összes egyéb személyi adatait írásban tisztázták a bíróval.
1998 szeptember 16 A Habeas Corpus Jogsegély további ügyeiről, köztük ennek a pernek a folytatásáról.
jg fotó   (C) copyright Juhász Géza
Minden jogomat fenntartom - Élj te is a fenntartás jogával :)
honlap: http://juhaszgeza.hu