Cikkek, beszédek emberi jogi ügyekről

  Fontosabbak     Kedvenceim     A többi     Mind időrendben     Hol jelent meg?     Téma szerint    
  - Emberi jogok általában  
  - Összehasonlítások  
  - Hatalom a porcelánboltban  
  - LGBT helyzetkép  
  - LGBT jogesetek  
  - LGBT mozgalom  
  - Nő-férfi helyzetkép  
  - Nőmozgalom  
  - Családon belüli erőszak  
  - Szexuálpolitika általában  
Hogyan hátráltatja a nőkereskedelem felszámolását a nők emberi jogai iránt érzéketlen magyar büntetőjogi szemlélet?  * Munkában a bíróságok nőellenessége. A törvények elvileg a striciket üldözik, a bíróságok azonban az elkövetők felelősségét enyhítő "jogelvi" értelmezéseket vezetnek be, s szinte semmit nem tesznek a prostitúcióra kényszerített áldozatok védelmére. A Legfelsőbb Bíróság 3/1999. jogegységi döntése fittyet hány a nemzetközi egyezménynek, mert a százéves magyar hagyomány szerint a stricinek nem az általa kihasznált prostituált nő a sértettje, hanem az elvont "nemi erkölcs".(2004.)
A természet, a rend, az öncél és a jó ízlés  * A demokratikusan szexualizált németországi reklámmarketing és a német heteroszexuális párok kézenfogva sétálási módszerei.(2001.)
Mi is valójában a heteroszexualitás?  * A heteroszexualitás mint a nők feletti hímsoviniszta hatalomgyakorlás elsőszámú megjelenési terepe. A legtöbb vitát kiváltó írásom.(2001.)
Egyezménykímélet és nőgyűlölet  * Hogyan eredményez a nők kizsákmányolásának és megalázásának politikai elfogadottsága diszkriminatív paragrafusokat? Faroksovinizmus a prostitúciós törvényalkotásban.(2001.)
Az abortusztörvény és akik kiharcolták  * Ki okozza a nem kívánt terhességet? A tovább szigorított abortusztörvény megszavazásáról és várható következményeiről.(2000.)
A tizenegy férfi és az ötmillió nő  * Beszéd a 2000. április 30-án megrendezett abortusz szigorítás elleni HCM-NANE-Ombudsnő-FH tüntetésen. Kinek szül ma egy nő gyermeket, ill. miért kell kihordania terhességét (az állam megrendelésére), ha azt ő nem akarja? (2000.)
Áru-e a szex?  * Miért ütközik az idealizált "önkéntes" prostituált önrendelkezési jogaiba, ha a "szolgáltatásaiért" pénzt fizetnek neki? (1999.)
Köszönet Kun Bencének, amiért megírta a 2002. előtti cikkek jórészének összefoglalóját.

jg fotó   (C) copyright Juhász Géza
Minden jogomat fenntartom - Élj te is a fenntartás jogával :)
honlap: http://juhaszgeza.hu