Cikkek, beszédek emberi jogi ügyekről

  Fontosabbak     Kedvenceim     A többi     Mind időrendben     Hol jelent meg?     Téma szerint    
  - Emberi jogok általában  
  - Összehasonlítások  
  - Hatalom a porcelánboltban  
  - LGBT helyzetkép  
  - LGBT jogesetek  
  - LGBT mozgalom  
  - Nő-férfi helyzetkép  
  - Nőmozgalom  
  - Családon belüli erőszak  
  - Szexuálpolitika általában  
Eltűnt perek nyomában  * Miért nincsenek (és nem is lesznek még jóideig) látványos meleg-perek? A politika és a jog lassú olvadása.(2003.)
Előítéletek és végítéletek  * A "természet elleni fajtalanság" alkotmánybírósági eltörlése nyomán megszüntetett eljárások.(2002.)
Egy vádlott, huszonhárom hallomástanú  * Hogyan mozgatnak meg a pécsi hatóságok minden követ, minden létező és nem létező paragrafust és tanút, csak hogy megbüntethessenek egy meleg férfit? A legnevetségesebb "természet elleni fajtalanság" címén indított eljárás, hála a baranyai hatóságok homofób ügybuzgalmának. Az ügy az egyetlen magyar meleg tárgyú per, melynek vádlottja az Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordult.(2002.)
Huszonöt év kilenc hónap  * Magyarország legtöbb vádlottat és sértettet felvonultató meleg-ellenes pere, melyet "természet elleni fajtalanság" és megrontás vádjával indítottak. Eljárásjogi hibák és diszkriminációk tömkelege. Hasraütéssel működő büntetőbíróság. Boszorkányüldözés a XXI. század elején.(2002.)
Lábra kelő titkaink  * Hogyan őrizhető meg a melegek inkognitója, illetve mit tehetnek, ha kitudódott - fel nem vállalt - szexuális identitásuk?(2001.)
A HIV-pozitív melegek speciális problémáiról  * A HIV-pozitív meleg férfiak jogsérelmei és a jog tehetetlensége.(2001.)
A rendőrség mint korlátolt felelősségű társaság  * 1997 februárjában négy rendőr - minden ok nélkül - megvert egy homoszexuális férfit. Az ügyészségi nyomozóhivatal nem akadt az elkövetők nyomára, a polgári peres eljárás is eredménytelenül zárult, melyet az áldozat a Budapesti Rendőr-főkapitányság ellen indított.(2001.)
Hej, élet, beh' gyöngy élet!  * A kérdés másik oldala: mi történik, ha egy meleg fiú nem elkerülni, hanem letölteni szeretné katonai szolgálatát? Lelövi-e az ellenséges szépfiút a meleg katonafiú? Hogyan kerülhet(né)nek be a melegek a hadseregbe?(2001.)
A megalázó előny  * Hogyan kerülhető el a meleg fiatalok részéről a sorkatonai szolgálat? El kell-e kerülni egyáltalán? Mi a hivatalos álláspont a homoszexuálisok katonai szolgálatával kapcsolatban?(2001.)
A 199. § és amire használják  * A 199. §-nak sem mindig csak az az áldozata, akit megpróbálnak elítélni miatta. Történetek a "sértetti" és a "vádlotti" oldalról.(2001.)
Halmozott hátrányban  * Szexuális identitáson alapuló diszkriminációs ügyekről, amelyekben az ügyfél félelmei folytán nem került sor hatósági eljárásokra.(2001.)
A diszkrimináció és ami belőle látható  * A szexuális orientáció miatti munkahelyi diszkriminációról.(2001.)
Párok jogbizonytalanságban  * Meleg élettársak jogi problémái.(2001.)
Se folt, se szégyen  * Három meleg, HIV+ férfi jogi pere az RTL Klubbal szemben. Az első per, amit a jogsegély működésének harmadik évében megnyert a HCM.(2000.)
A törvény, a megfelelési kényszer és a beleegyezési korhatár  * Amikor a Heves Megyei Bíróság mondja meg, hogyan kéne szólnia a törvénynek, viszont a "természet elleni fajtalanság" vádlottja mondja meg, hogyan kéne ítélkezni Európában...(2000.)
Jogérvényesítés és láthatóvá válás  * Egyik "természet elleni fajtalanság" miatti jogeset, ahol a vádlott ki mert állni jogaiért, s a bíróság felfüggesztette az eljárást (de facto felmentette).(2000.)
A Habeas Corpus Jogsegély eseteiből I.  * Jogesetek, melyekben vagy az alkalmazott törvény, vagy maga az eljárás volt diszkriminatív az ügyfelek szexuális identitása miatt.(1999.)
Buziverők a bíróság előtt  * Egy meleg férfi esete, akit a Népligetben megtámadott három, katonai főiskolás hallgató, majd menekülés közben autóját szétverték.(1998.)
Miért nem adhatnak vért a homo- és biszexuálisok?  * Társszerző: Kuszing Gábor. * Fejtegetés a diszkrimináció és az egészségügyi hatékonyság viszonyáról(1998.)
Köszönet Kun Bencének, amiért megírta a 2002. előtti cikkek jórészének összefoglalóját.

jg fotó   (C) copyright Juhász Géza
Minden jogomat fenntartom - Élj te is a fenntartás jogával :)
honlap: http://juhaszgeza.hu