Cikkek, beszédek emberi jogi ügyekről

  Fontosabbak     Kedvenceim     A többi     Mind időrendben     Hol jelent meg?       Téma szerint  
  - Magyar Narancs  
  - Jogesetekről a Másokban  
  - Egyéb cikkek a Másokban  
  - Fundamentum  
  - Máshol megjelent  
  - Csak interneten publikálva  
  - Beszédek  
Érdekkülönbségek márpedig nincsenek  * A posztkommunizmus még erős, de már nem eléggé. A paraállami álcivil nőszervezetek elefántos mozgása és stratégiai csatavesztése. Az alternatíva csak egy hajszálnyival jobb, de az később derült ki, s még nem írtam meg...(2003.)
Ha tényleg én lennék a miniszter  * E cikkem miatt hisztizett Lévai Katalin a kormányülésen. Tanulság: aki píárpolitikára adja a fejét, elébb esetleg dolgozzon is.(2003.)
Kismocsok, az államférfi és a férfiállam  * Exhibicionizmus kicsiben és nagyban. A család teszi a mesterséges megtermékenyítést, s nem fordítva!(2003.)
A melegek, a gyermekek és az alkotmány  * Stratégia és taktika a homofóbia és a LMBT jogvédelem küzdelmében. Hogyan arattak pirruszi győzelmet a meleg szervezetek Tarlós István ellen, amikor ki akarta tiltani a meleg témát a Pepsi Szigetről?(2001.)
Szakértelem  * Vita egy igazságügyi pszichológus szakértővel egy igen súlyos, kisgyerekek elleni, fizikai és szexuális erőszaksorozat felderítéséről avagy eltussolásáról. A cikk nem alkot véleményt az igazságügyi pszichológus szakértőkről. Pusztán egy párbeszédet ír le.(2001.)
A szűzhártya és a vérvonal  * Egy súlyos gyermekbántalmazásos incesztus ügy és annak fel nem derítése. Csak erős idegzetűeknek. Ha az olvasó rosszul lesz, felelősséget nem vállalunk. Minden felelősség az elkövető apáé, vaamint a tényeket fel nem táró rendőrségé és igazságügyi pszichológus szakértőké.(2001.)
Mi is valójában a heteroszexualitás?  * A heteroszexualitás mint a nők feletti hímsoviniszta hatalomgyakorlás elsőszámú megjelenési terepe. A legtöbb vitát kiváltó írásom.(2001.)
Osztályhovatartozás és bűnössé nyilvánítás  * Van-e különbség a rendőrség nyomozati tevékenységében aszerint, hogy a feltételezett elkövető milyen vallási, szexuális vagy szociális hovatartozású? A cikk nem ad explicit választ, de...(2001.)
Egyezménykímélet és nőgyűlölet  * Hogyan eredményez a nők kizsákmányolásának és megalázásának politikai elfogadottsága diszkriminatív paragrafusokat? Faroksovinizmus a prostitúciós törvényalkotásban.(2001.)
A tudomány oltárai, 1992 - 2000  * Hogyan próbálják a magyar egyetemek megakadályozni hallgatóik meleg tagjait abban, hogy gyakorolják személyiségi jogaikat? Az eltűnő buziplakátok titkai.(2001.)
Ki a nagyot nem érdemli  * Mániákus feljelentők-e a bántalmazott nők? Nem. Csak éppen ha a súlyos erőszaktól semmi módon nem védi meg a nőt az igazságszolgáltatás, előbb-utóbb belátja, minden apró ügyben is feljelentést kell tennie. Ha nem teszi, neki róják fel, hogy miért nem tesz semmit. Ha feljelentést ír, akkor meg mániákus feljelentőnek bélyegzik. Ugye ismerős, a nyuszi esete a sapkával...(2000.)
A törvény, a megfelelési kényszer és a beleegyezési korhatár  * Amikor a Heves Megyei Bíróság mondja meg, hogyan kéne szólnia a törvénynek, viszont a "természet elleni fajtalanság" vádlottja mondja meg, hogyan kéne ítélkezni Európában...(2000.)
A Szivárvány-ügynek vége  * Szomorkás cikk a Szivárvány Társulás a Melegek Jogaiért nevű szervezet megszűnésének látszólagos és valós okairól. (2000.)
A rendőrség a halott nők védelmében  * Cikkek a Zsaruból Juhász Géza olvasatában. A rendőri munkát illető kritikák kizárólag az ORFK által kiadott Zsaru magazin írásai nyomán fogalmazódtak meg.(2000.)
Nyomozati szak  * Egy családon belüli, óvodáskorú gyerekek súlyos bántalmazásával folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak ügyében folytatott rendőrségi nyomozás, ahol a rendőrség ismét az áldozatoktól várja el a vádak bizonyítását.(2000.)
Az abortusztörvény és akik kiharcolták  * Ki okozza a nem kívánt terhességet? A tovább szigorított abortusztörvény megszavazásáról és várható következményeiről.(2000.)
Pönalizálás  * Régi, kissé naív írás a szexuális bűncselekmények szabályainak alkotmányos avagy alkotmányellenes voltáról az akkori Btk.-módosítás parlamenti vitájának alkalmából - melynek során dr. Bánk Attila kisgazda képviselő megdöbben azon, hogy a parlament elé kerülhet ama "szüfrazsett vízió", miszerint bűncselekmény a házasságon belüli szexuális erőszak, Csákabonyi Balázs MSZP-vezérszónok szerint ilyen eset nincs is, ha pedig mégis, akkor mégsem...(1997.)
Köszönet Kun Bencének, amiért megírta a 2002. előtti cikkek jórészének összefoglalóját.

jg fotó   (C) copyright Juhász Géza
Minden jogomat fenntartom - Élj te is a fenntartás jogával :)
honlap: http://juhaszgeza.hu