Cikkek, beszédek emberi jogi ügyekről

  Fontosabbak     Kedvenceim     A többi     Mind időrendben     Hol jelent meg?     Téma szerint  
 
Nők vagy dísznők?  * Az MSZP biopolitikája. Szoprán és alt szólamok a férfiuralom kórusában.(2005.)
Peking mínusz tíz  * A nő-férfi egyenlőségpolitika Magyarországon hátramenetben van, de a kormány orrán rózsaszín a szemüveg.(2005.)
A láthatatlan férfialkotmány és a családon belüli erőszak  * A láthatatlan férfialkotmány lényege, hogy a nőnek mindig a rövidebbet kell húznia, s erre számtalan zagyva ürügye van. Ha nem működik az első, előveszik a másodikat, ha az sem működik, a harmadikat, és így tovább...(2004.)
Hogyan hátráltatja a nőkereskedelem felszámolását a nők emberi jogai iránt érzéketlen magyar büntetőjogi szemlélet?  * Munkában a bíróságok nőellenessége. A törvények elvileg a striciket üldözik, a bíróságok azonban az elkövetők felelősségét enyhítő "jogelvi" értelmezéseket vezetnek be, s szinte semmit nem tesznek a prostitúcióra kényszerített áldozatok védelmére. A Legfelsőbb Bíróság 3/1999. jogegységi döntése fittyet hány a nemzetközi egyezménynek, mert a százéves magyar hagyomány szerint a stricinek nem az általa kihasznált prostituált nő a sértettje, hanem az elvont "nemi erkölcs".(2004.)
Mire kell a miniszter?  * Lévai Katalin elegánsan Brüsszelbe távozik, de van-e értelme egy esélyegyenlőségi progagandaminiszteri posztnak? (2004.)
Kinek nem érdeke a csoportok érdeke?  * Az antidiszkriminációs törvény minden kisebbségi csoportnak egyforma jogvédelmet ad - a nullához közeli szinten. Megcáfolom azokat a kormányzati álláspontokat, melyek szerint ennél jobb törvényt nem is lehetett volna írni.(2004.)
Törvényen belül  * Rövid tudósítás az antidiszkriminációs törvény létrejöttéről a Másokban, avagy Lezsák Sándor a horrorfilmek aberrációinak védelméről delirál(2004.)
Eltűnt perek nyomában  * Miért nincsenek (és nem is lesznek még jóideig) látványos meleg-perek? A politika és a jog lassú olvadása.(2003.)
Érdekkülönbségek márpedig nincsenek  * A posztkommunizmus még erős, de már nem eléggé. A paraállami álcivil nőszervezetek elefántos mozgása és stratégiai csatavesztése. Az alternatíva csak egy hajszálnyival jobb, de az később derült ki, s még nem írtam meg...(2003.)
Ha tényleg én lennék a miniszter  * E cikkem miatt hisztizett Lévai Katalin a kormányülésen. Tanulság: aki píárpolitikára adja a fejét, elébb esetleg dolgozzon is.(2003.)
Törvényt alkotni csak pontosan, szépen...  * Társszerző: Ponikfor-Gazda Gergely. * Kormányozni nehéz, blöffölni egy pillanat műve, a kirakatrendezés mestersége mégsem könnyű. Lévai Katalin csak távolról táplál a melegek iránt olthatatlan szimpátiát, de közelről sem tudja elolvasni, mit ír az antidiszkriminációs törvénytervezet.(2003.)
Kismocsok, az államférfi és a férfiállam  * Exhibicionizmus kicsiben és nagyban. A család teszi a mesterséges megtermékenyítést, s nem fordítva!(2003.)
Ígéretes bánásmód  * Az MSZP minden szépet és jót ígér, majd kormányra kerül...(2003.)
Megsemmisítették a szexuális szokások nyilvántartását  * Nem tarthatják nyilván ezentúl az egészségügyben a pácientúra szexuális szokásait. Az alkotmánybírósági döntés pozitív végkicsengése és nevetséges részletei.(2002.)
Előítéletek és végítéletek  * A "természet elleni fajtalanság" alkotmánybírósági eltörlése nyomán megszüntetett eljárások.(2002.)
"... módja van ellátni kisebbségvédő feladatát"  * Társszerző: A. Timár Eszter. * Elemzés a szexuális kisebbségek jogi státuszáról és arról, hogy a jogegyenlőség útja liberális eszmékkel vagy homofóbiával van-e kikövezve.(2002.)
A liberális paradicsom, a jó ízlés és a tapintat, avagy miért nem ír a Soros támogatta újság arról, hogyan tiltakoznak a Soros által pénzelt szexista plakátok ellen a Soros által támogatott jogvédők?  * A Magyar Narancs szerkesztési irányelvei és a lé folyásának iránya.(2002.)
Vád és vádalku  * A halál elosztása és a független, pártatlan magyar igazságszolgáltatás módszerei(2002.)
A heteroszexuális pedofília és a törvény előtti egyenlőbbség  * Ajánlom ezt a cikket gyakorló pszichológusoknak, akik a rendőri lelkiismeret témakörében kívánnának mélyebb szakmai munkát folytatni.(2002.)
Cici or not cici  * Le nem közölt cikk a Soros Alapítvány szavazásra buzdító "leszbikus" plakátjairól, és arról hogy hol is jelöli ki ma a nők helyét a liberális hímsovinizmus a politikában.(2002.)
Egy vádlott, huszonhárom hallomástanú  * Hogyan mozgatnak meg a pécsi hatóságok minden követ, minden létező és nem létező paragrafust és tanút, csak hogy megbüntethessenek egy meleg férfit? A legnevetségesebb "természet elleni fajtalanság" címén indított eljárás, hála a baranyai hatóságok homofób ügybuzgalmának. Az ügy az egyetlen magyar meleg tárgyú per, melynek vádlottja az Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordult.(2002.)
A fajtalankodási törvény és a férfias büntetőpolitika  * Még egyszer a buziüldözésről. Eljárási és ítélkezési különbségtételek a homo- és heteroszexuális bűncselekményeket elkövetők között.(2002.)
Huszonöt év kilenc hónap  * Magyarország legtöbb vádlottat és sértettet felvonultató meleg-ellenes pere, melyet "természet elleni fajtalanság" és megrontás vádjával indítottak. Eljárásjogi hibák és diszkriminációk tömkelege. Hasraütéssel működő büntetőbíróság. Boszorkányüldözés a XXI. század elején.(2002.)
Lábra kelő titkaink  * Hogyan őrizhető meg a melegek inkognitója, illetve mit tehetnek, ha kitudódott - fel nem vállalt - szexuális identitásuk?(2001.)
A HIV-pozitív melegek speciális problémáiról  * A HIV-pozitív meleg férfiak jogsérelmei és a jog tehetetlensége.(2001.)
A rendőrség mint korlátolt felelősségű társaság  * 1997 februárjában négy rendőr - minden ok nélkül - megvert egy homoszexuális férfit. Az ügyészségi nyomozóhivatal nem akadt az elkövetők nyomára, a polgári peres eljárás is eredménytelenül zárult, melyet az áldozat a Budapesti Rendőr-főkapitányság ellen indított.(2001.)
Hej, élet, beh' gyöngy élet!  * A kérdés másik oldala: mi történik, ha egy meleg fiú nem elkerülni, hanem letölteni szeretné katonai szolgálatát? Lelövi-e az ellenséges szépfiút a meleg katonafiú? Hogyan kerülhet(né)nek be a melegek a hadseregbe?(2001.)
A törvény előtti egyenlőtlenség  * Mi a különbség a homo- ill. heteroszexuális garázdaság között?(2001.)
A természet, a rend, az öncél és a jó ízlés  * A demokratikusan szexualizált németországi reklámmarketing és a német heteroszexuális párok kézenfogva sétálási módszerei.(2001.)
A heteroszexuális mundér becsülete  * Példák a rendőrség sötét bugyraiból: az ártatlan meleget megbilincselik, de az anyját kínzó heteró rendőr viselkedése nem kifogásolható...(2001.)
A melegek, a gyermekek és az alkotmány  * Stratégia és taktika a homofóbia és a LMBT jogvédelem küzdelmében. Hogyan arattak pirruszi győzelmet a meleg szervezetek Tarlós István ellen, amikor ki akarta tiltani a meleg témát a Pepsi Szigetről?(2001.)
Szakértelem  * Vita egy igazságügyi pszichológus szakértővel egy igen súlyos, kisgyerekek elleni, fizikai és szexuális erőszaksorozat felderítéséről avagy eltussolásáról. A cikk nem alkot véleményt az igazságügyi pszichológus szakértőkről. Pusztán egy párbeszédet ír le.(2001.)
Beszéd a Tarlós-Sziget botrány elleni demonstráción  * Ki is védi valójában a gyerekeket és a társadalmi többség érdekeit? Az egyre feljebb emelkedni akaró helyi kiskirályok vagy a jogvédő szervezetek?(2001.)
A megalázó előny  * Hogyan kerülhető el a meleg fiatalok részéről a sorkatonai szolgálat? El kell-e kerülni egyáltalán? Mi a hivatalos álláspont a homoszexuálisok katonai szolgálatával kapcsolatban?(2001.)
A szűzhártya és a vérvonal  * Egy súlyos gyermekbántalmazásos incesztus ügy és annak fel nem derítése. Csak erős idegzetűeknek. Ha az olvasó rosszul lesz, felelősséget nem vállalunk. Minden felelősség az elkövető apáé, vaamint a tényeket fel nem táró rendőrségé és igazságügyi pszichológus szakértőké.(2001.)
A 199. § és amire használják  * A 199. §-nak sem mindig csak az az áldozata, akit megpróbálnak elítélni miatta. Történetek a "sértetti" és a "vádlotti" oldalról.(2001.)
Mi is valójában a heteroszexualitás?  * A heteroszexualitás mint a nők feletti hímsoviniszta hatalomgyakorlás elsőszámú megjelenési terepe. A legtöbb vitát kiváltó írásom.(2001.)
Halmozott hátrányban  * Szexuális identitáson alapuló diszkriminációs ügyekről, amelyekben az ügyfél félelmei folytán nem került sor hatósági eljárásokra.(2001.)
Osztályhovatartozás és bűnössé nyilvánítás  * Van-e különbség a rendőrség nyomozati tevékenységében aszerint, hogy a feltételezett elkövető milyen vallási, szexuális vagy szociális hovatartozású? A cikk nem ad explicit választ, de...(2001.)
A diszkrimináció és ami belőle látható  * A szexuális orientáció miatti munkahelyi diszkriminációról.(2001.)
Párok jogbizonytalanságban  * Meleg élettársak jogi problémái.(2001.)
Egyezménykímélet és nőgyűlölet  * Hogyan eredményez a nők kizsákmányolásának és megalázásának politikai elfogadottsága diszkriminatív paragrafusokat? Faroksovinizmus a prostitúciós törvényalkotásban.(2001.)
A tudomány oltárai, 1992 - 2000  * Hogyan próbálják a magyar egyetemek megakadályozni hallgatóik meleg tagjait abban, hogy gyakorolják személyiségi jogaikat? Az eltűnő buziplakátok titkai.(2001.)
Melegek a mumus szerepében  * A rendőri előítélet működése. Hogyan nyomoz a rendőrség, ha családon belüli, kisgyerekek elleni heteroszexuális pedofil nemi erőszak forog fenn, és hogyan, ha serdülő fiúkkal beleegyezéses alapon folytatott "természet elleni fajtalanság" a gyanú? A mintákat a Habeas Corpus jogesetei szolgáltatták.(2001.)
Ki a nagyot nem érdemli  * Mániákus feljelentők-e a bántalmazott nők? Nem. Csak éppen ha a súlyos erőszaktól semmi módon nem védi meg a nőt az igazságszolgáltatás, előbb-utóbb belátja, minden apró ügyben is feljelentést kell tennie. Ha nem teszi, neki róják fel, hogy miért nem tesz semmit. Ha feljelentést ír, akkor meg mániákus feljelentőnek bélyegzik. Ugye ismerős, a nyuszi esete a sapkával...(2000.)
Se folt, se szégyen  * Három meleg, HIV+ férfi jogi pere az RTL Klubbal szemben. Az első per, amit a jogsegély működésének harmadik évében megnyert a HCM.(2000.)
A törvény, a megfelelési kényszer és a beleegyezési korhatár  * Amikor a Heves Megyei Bíróság mondja meg, hogyan kéne szólnia a törvénynek, viszont a "természet elleni fajtalanság" vádlottja mondja meg, hogyan kéne ítélkezni Európában...(2000.)
Jogérvényesítés és láthatóvá válás  * Egyik "természet elleni fajtalanság" miatti jogeset, ahol a vádlott ki mert állni jogaiért, s a bíróság felfüggesztette az eljárást (de facto felmentette).(2000.)
A Szivárvány-ügynek vége  * Szomorkás cikk a Szivárvány Társulás a Melegek Jogaiért nevű szervezet megszűnésének látszólagos és valós okairól. (2000.)
A rendőrség a halott nők védelmében  * Cikkek a Zsaruból Juhász Géza olvasatában. A rendőri munkát illető kritikák kizárólag az ORFK által kiadott Zsaru magazin írásai nyomán fogalmazódtak meg.(2000.)
Nyomozati szak  * Egy családon belüli, óvodáskorú gyerekek súlyos bántalmazásával folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak ügyében folytatott rendőrségi nyomozás, ahol a rendőrség ismét az áldozatoktól várja el a vádak bizonyítását.(2000.)
A Btk. és a relativitás  * A mogyoródi bordélykemping mint a magyar jogrend állatorvosi lova(2000.)
Az abortusztörvény és akik kiharcolták  * Ki okozza a nem kívánt terhességet? A tovább szigorított abortusztörvény megszavazásáról és várható következményeiről.(2000.)
Miért van szükség feleségbántalmazás elleni törvényre?  * Ezt az irományt az alkalom szülte. Zuschlag János képviselő (MSZP) 2000 nyarán írásbeli kérdést intézett Dávid Ibolya igazságügy-miniszterhez "Mit kíván tenni a kormány a szexuális visszaélések és a családon belüli erőszak áldozatai védelmében?" címmel. A miniszter válasza paragrafuscitálásba csomagolt hatalmas mellébeszélésből állott. Írásom Dávid Ibolya terjengős mellébeszélését bírálja, de előadok egy általános fejtegetést is a címbeli kérdésről.(2000.)
A tizenegy férfi és az ötmillió nő  * Beszéd a 2000. április 30-án megrendezett abortusz szigorítás elleni HCM-NANE-Ombudsnő-FH tüntetésen. Kinek szül ma egy nő gyermeket, ill. miért kell kihordania terhességét (az állam megrendelésére), ha azt ő nem akarja? (2000.)
Emberi Jogi, Kisebbségi és VALLÁSÜGYI Bizottság  * Templomokat a politikába avagy mi adta az utolsó lökést a feministává válásomhoz?(2000.)
A 199. § és amit tehetünk  * Az egykori 199. §-ról és az általa megteremtett diszkrimináció kezeléséről. Mi legyen a meleg jogvédők álláspontja? Vitairat, amelyre eddig senki nem válaszolt.(2000.)
Méltóság és méltatlanság egy jogállamban  * Alaplecke a bíróságok homofóbiájáról és a paragrafus-csavargatásról. Adva van két férfi, az egyik rendőr, a másik nemzetbiztonságis. Mindkettőre ugyanaz a szolgálati törvény vonatkozik. Az egyik meleg: ő nem követ el semmi jogellenest, a Legfelsőbb Bíróság mégis méltatlannak nyilvánítja a szolgálatra. A másik heteró, jogerős büntetőítélet szerint elkövetett egy bűncselekményt, buzit vert a Népligetben - s meghagyják tisztnek.(2000.)
A Habeas Corpus Jogsegély eseteiből I.  * Jogesetek, melyekben vagy az alkalmazott törvény, vagy maga az eljárás volt diszkriminatív az ügyfelek szexuális identitása miatt.(1999.)
Áru-e a szex?  * Miért ütközik az idealizált "önkéntes" prostituált önrendelkezési jogaiba, ha a "szolgáltatásaiért" pénzt fizetnek neki? (1999.)
A színvonalról, a pénzről, az öngettósítás örömeiről, és arról, miért is tartanak Magyarországon a buzijogok ott, ahol tartanak  * Az írás nyomán a homoszexuális berkek Nagytestvérének ügyviteli módjairól alkothatunk képet magunkban.(1999.)
Ember-e a magzat a tudomány szerint?  * A különböző tudományok élet-fogalma, emberérték-mértékegységei és ezek egymáshoz való viszonya.(1998.)
Helyreigazító kérelem a MaNcs-ban megjelent Sisso-interjúmhoz  * A MaNcs 1998. november 19-én közölte Szilágyi Szilvia Sisso velem készült első és utolsó interjúját... Ez köszönőviszonyban sem volt mindazzal, amit Sissonak elmondtam. A helyreigazítást a lap mégsem közölte.(1998.)
Buziverők a bíróság előtt  * Egy meleg férfi esete, akit a Népligetben megtámadott három, katonai főiskolás hallgató, majd menekülés közben autóját szétverték.(1998.)
Beszéd a Meleg Büszkeségi Felvonuláson  * Programbeszéd a szexuális kisebbségek helyzetéről és további céljaikról. Hogyan integráljunk a liberális utópiában? A meg nem valósulás felelősségét a szerző elhárítja!(1998.)
Miért nem adhatnak vért a homo- és biszexuálisok?  * Társszerző: Kuszing Gábor. * Fejtegetés a diszkrimináció és az egészségügyi hatékonyság viszonyáról(1998.)
Egyenlő bánásmód és a jog megbízhatatlansága  * Szükség van-e antidiszkriminációs törvényre, vagy a generális jogbiztonság is javítaná a kisebbségi csoportokhoz tartozók helyzetét?(1998.)
Pönalizálás  * Régi, kissé naív írás a szexuális bűncselekmények szabályainak alkotmányos avagy alkotmányellenes voltáról az akkori Btk.-módosítás parlamenti vitájának alkalmából - melynek során dr. Bánk Attila kisgazda képviselő megdöbben azon, hogy a parlament elé kerülhet ama "szüfrazsett vízió", miszerint bűncselekmény a házasságon belüli szexuális erőszak, Csákabonyi Balázs MSZP-vezérszónok szerint ilyen eset nincs is, ha pedig mégis, akkor mégsem...(1997.)
Az arany és a hús  * Minden kezdet dilemmák elé állít és értékválasztásokat igényel. Ezt tudhatjuk meg, konkrétan a Szivárvány Társulás a Melegek Jogaiért alakulásának egyik mellékepizódjából.(1996.)
Köszönet Kun Bencének, amiért megírta a 2002. előtti cikkek jórészének összefoglalóját.

jg fotó   (C) copyright Juhász Géza
Minden jogomat fenntartom - Élj te is a fenntartás jogával :)
honlap: http://juhaszgeza.hu