Mit szeretek a világban?

Kedvenc . . .
szovjet lemezem:
Bryan Hesford: The Organ of the Riga Dom, Melodia (Vszeszojuznaja firma gramplasztinok) 1987
íróeszközöm:
a Schneider Base Kid töltőtollam, amikor piros tintát teszek belé
gyümölcslevem:
merlot szőlő frissen préselt mustja (mivel nem szokták ismerni, elmondom, hogy ez az áfonya, a fekete és piros ribizli legjobb aromáit egyesíti)
vörösborom:
A Vylyan Pincészet 2004-es Villányi vöröse, a meggyre emlékeztető aromáival.
fehérborom:
1996-ban palackozott 5 puttonyos Oremus Tokaji Aszú az 1988 évi termésből, ezt először és utoljára 1999-ben ittam, azóta jó, ha évente egy üveg vörösbort. Amióta nincs pasim, nem vagyok depressziós.
zenei lemezem:
Ekrem & Gypsy Groovz: Rivers of Hapiness
etno zeném:
Kočani Orkestar, de nem az ellimonádésodott ún. original, hanem a plusz jelző nélküli Kočani Orkestar, minden CD-jük egy tökéletesen megkomponált műalkotás, a hetedik szám a legpörgősebb...
betűtípusom:
Legacy Sans Serif, ugráló számokkal
zeneszerzőm:
Beethoven
zeneszámom:
Beethoven Egmont nyitány
szimfónia tételem:
Beethoven 6., Vihar
orosz zeneszerzőm:
Csajkovszkij
szimfóniám:
Csajkovszkij 4.
versenyművem:
Dvorák gordonkaverseny, b-moll
vallási zeneművem:
Pergolesi Stabat Mater
magyar zenészem:
Cseh Tamás, 1990 előttről
hangom:
Leonard Cohen a nyolcvanas évekből
operációs rendszerem:
Linux, mert pontosan azt tudja, amit kell, azaz hogy mindent én magam állíthatok be rajta, ahogy akarom, amellett, hogy pl a KDE-ben olyan csacskaságokat is be lehet állítani, hogy a 7. számú Desktop háttérképét 137 másodpercenként véletlenszerűen egy megadott könyvtár összes képei közül válogassa ki.
szövegszerkesztő programom:
Vim, a szokásos UNIX szűrőkkel, mert a billentyűzetről mindent gyorsan és hatékonyan meg lehet vele oldani.
szövegszedő programom:
LaTeX, mivel forráskódot szerkeszthetek rajta, s így enyém a kontroll az eredmény fölött
unix áradatszerkesztőm:
awk, mivel még nem vetődött fel a munkám során olyan soralapú szövegátalakítási probléma, amelyet ne tudtam volna vele megoldani, a bejövő emailek leválogatásától a fájlnevek szabályossága feletti őrködésen és a nyomtatáshoz használt szövegformázási segédprogramjaimon keresztül a honlap keresőprogramjáig
számológépem:
bc, mivel nagyon egyszerű és gyors (a pi értékét is másfél másodperc alatt számolja ki ötszáz tizedesjegyig az én ócska 366 MHz-es gépemen)
adatbázis-programom:
postgresql, mivel mindent el tudok benne intézni lassú egértologatások és -kattintások nélkül, és semmi fölösleges nincs benne
unix ablakkezelőm:
icewm, ugyanis nyolc másodperc alatt teljesen elindul az ősrégi, 366 MHz-es gépeken is
grafikus programom:
gv posztszkript néző, amivel ügyesen ki lehet nagyítani pont azokat a részleteket, amikre kíváncsi vagyok - pont olyan arányban, amilyen arányú a kíváncsiságom
irodai programcsomagom:
OpenOffice a linuxon, bár nem sűrűn használom, mert a legtöbb dologra a makrókkal, külső szkriptekkel, szűrőkkel turbósított Vim a legjobb, még ezt a html-t is vim-mel írom.
nyomtatási módszerem:
a txt szöveget - amit vim-mel szerkesztek - elmentem, majd két gomb lenyomásával elindítok egy vim makrót, ami átadja a txt-t az általam írott txt2ps szkriptnek. Ez a következőket csinálja: 1. elindítja a szintén általam írott txt2tex szkriptet, amely számos opció függvényeként a txt-ből előállít egy LaTeX fájlt, amit persze egy másik vim-mel meg is nyithatok, kézi finomszerkesztésre. 2. Behívja a LaTeX-et, ami előállítja a dvi fájlt. 3. Behívja a dvips-t, ami előállítja a posztszkript fájlt. 4. a posztszkript fájlt megmutatja a gv posztszkript nézővel, ha akarom. 5. ha tetszik, vagy meg se akarom nézni, akkor egy újabb gombnyomással elküldi a nyomtatás nevű szkriptemnek, ami - néhány opció kezelése mellett - a GhostScript segítségével ráküldi a posztszkript fájlt az Epson nyomtatóra, 6. ha nem tetszik, akkor vim-mel kinyitja átszerkesztésre a LaTeX fájlt, ahonnan aztán becsukás után kinyomtatja.
autóm:
Sötétzöld Jaguár. Amíg nem lesz ilyenem, nem is tanulok meg vezetni.
gyorslevesem:
Keverj össze őrölt bio zöldégszárítmányokat kukoricaliszttel, őrölt őzlábgombaszárítmánnyal, lestyánnal, kevés tengeri sóval, és öntsd föl vízzel. Forrald két percig.
lassúlevesem:
Nagyszemű száraz vörösbabot tégy fel főni vízben. Nem kell folyamatosan rotyognia, elég, ha rendszeresen fölforralod, ne hűljön nagyon ki. Amikor a bab már esik széjjel (kb 2-3 óra főzögetés), nos, innen két választás adódik.
A) Az 1997-es receptem alapján tégy a vizébe mindenféle fűszert, valamilyen gabonafélét és esetleg zöldégeket. Illik bele például: kakukkfű, bazsalikom, szurokfű, borsikafű, izsóp, zsálya, rozmaring, pirospaprika, babér, boróka, vörösbor, szójaszósz, vörösborecet, füstaromás olaj. Barnarizs, árpa, durumtészta. Krumpli, zeller, petrezselyem, pasztinák, fokhagyma.
B) A 2004-es receptem leírása hosszabb, de azért olvasható.
olyan levesen, amit nem tudok elkészíteni, bár szeretnék:
eyogelin corba, ezt a kedvenc kocsmámban adják 200 forintért, valamilyen lencse-csicseriborsó-sárgaborsó keverékből készül sok, általam fel nem ismert fűszerrel, picikét csípős is, és egynegyed citrom jár hozzá
olyan levesem, amit nem tudok főzni, de nem is akarom megtanulni
echte ungarische halászlé, csípős paprikával
sós főtt ételem:
Főzz meg vízben csicseriborsót. A vízbe az első óra főzés után (vagy ha csíráztatott borsót főzöl, a főzés kezdetén) tégy villányi Pinor Noir vörösbort, babérlevelet, borókabogyót. Miután jól megfőtt, keverd össze kakukkfűvel, tandori masalával, hidegen sajtolt oliva szűzolajjal, eredeti japán szójaszósszal, pirospaprikával és mindezt tálald vízben főtt barnarizzsel vagy durumtésztával. Illik hozzá mustár is, de nem a bolti.
mustárom:
egy négyzetes üvegben kapható, nem jut eszembe a márkája, azt szoktam összekeverni szezámmaggal, olivaolajjal, pirospaprikával, fekete köménnyel, római köménnyel, kapormaggal, tandori masalával, fekete mustármaggal, bazsalikommal, és akkor már kezd jó lenni
édes főtt ételem:
durumtészta saját készítésű cseresznyelekvárral
sült ételem:
bio kanadai sütőtök rozmaringgal
édesítőszerem:
malátaszirup bármely gabonából
édességem:
főtt durumtészta a következő alapanyagokból készült kutyulékkal összekeverve:
  1. darált bio mandula
  2. tokaji aszúba (lásd fönn) áztatott mazsola
  3. őrölt fahéj
  4. sűrített almalé
  5. karobpor
  6. őrölt szárított vanília (sk.)
élénkítő-melegítő teám:
izsóp
esti teám:
citromfű
evés utáni teám:
az orvosi zsálya egy illatos változata
keserű italom:
egy "kávéskanál" svédkeserű csepp belekeverve 2 dl izsópteába
növényem:
rozmaring
levélzöldségem:
kelkáposzta
fűszerem:
bazsalikom
erős fűszerem:
Saját készítésű tormaszósz, például így: reszelt tormát szezámmaggal, C-vitaminnal, szójatejporral jól összedarálok, felöntöm vízzel és kevés bioalmaecetet adok hozzá.
limonádém:
hígított rózsavíz 2% C-vitaminnal
hidratáló kenőcsöm:
lenmagnyák, ami úgy áll elő, ha lenmagot vízben áztatok (fél nap) vagy főzök (6 perc)
izomlazító kenőcsöm:
tömény menta, kakukkfű-, boróka- és korianderfőzet összekeverve a fenti hidratáló kenőccsel
állapotom:
Harminchat fokos júliusi hőség közepette a széllel egy iramban meztelenül biciklizni az Alföldön. Még nem próbáltam, de esküszöm, hogy nincs ennél jobb.
újságom:
MaNcs, kivéve a benne lévő interjúmat (1998. november 19.), amiben a T. riporter (Sisso) az általam mondottakat megváltoztatva irtó sok marhaságot adott a számba. Mivel a szerkesztőség nem volt hajlandó leközölni a helyreigazító levelemet, bepereltem a MaNcs-ot. A szerkesztőség végül peren kívül elismerte, hogy megsértették a jó hírnévhez való jogom.
költőm:
József Attila
múlt századi regényíróm
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij
könyvem:
Christine Ingram: Zöldségek enciklopédiája
kézikönyvem:
Wettl Ferenc - Mayer Gyula - Szabó Péter: LaTeX kézikönyv (egy igen hasznos CD melléklettel)
színem:
a meleg sárga színek, amik tehát a citrom és a narancs között vannak, sajnos RBG-ben nemigen lehet őket reprodukálni, így itt nem tudom megmutatni
kocsmám
Szeráj török "gyorsétterem" Budapesten a Szent István körút és a Honvéd utca sarkán, picit büdös, de nem túl drága, és ott adják a kedvenc olyan levesemet, aminek nem tudok rájönni a nyitjára, és ott adják a legjobb falafelt is, mivel lédús zöldségeket tesznek bele, és kissé mustáros ízű joghurtszószt
Microsoft programom:
Notepad, az az egyetlen ugyanis, ami még nem fagyott le, és amiben minden beépített funkció valóban működik is.

jg fotó   (C) copyright Juhász Géza
Minden jogomat fenntartom - Élj te is a fenntartás jogával :)
honlap: http://juhaszgeza.hu